Nationaal Historisch Museum trekt het land in

ARNHEM - Het Nationaal Historisch Museum (NHM) in Arnhem trekt het land in. Vanaf volgend voorjaar zijn op 45 locaties in Nederland én daarbuiten 'plaatsen van herinnering' te vinden; historische plekken waarover ter plaatse en online informatie is te vinden.

Het museum in oprichting wil elk jaar vijftig nieuwe locaties toevoegen. Dat maakte het NHM dinsdag bekend.

De eerste locaties hebben 'Land en Water' als thema. Het museum koos onder meer voor de Afsluitdijk, de Rijn bij Lobith, Fort Pampus, het Muiderslot, de Noordoostpolder, de Biesbosch en de Deltawerken, maar ook voor het eiland Manhattan in New York, dat in vroegere tijden als Nieuw-Amsterdam door het leven ging.

Een gelijknamig fort in Suriname is eveneens gekozen.

Overblijfselen

Ter plaatse en online op www.plaatsen.innl.nl is informatie te vinden over het belang van de locaties, wat er zich heeft afgespeeld en wanneer. Ook worden belangstellenden op zichtbare overblijfselen gewezen. Verder is er aandacht voor verhalen van betrokkenen.

Het thema Land en Water is gekozen omdat het ook het thema is van de door het museum uitgeroepen Week van de Geschiedenis. Van 16 tot en met 24 oktober zijn er tal van activiteiten op scholen in verband met het thema.

Het museum wil op den duur ook wandel- en fietsroutes uitzetten die de gekozen locaties in Nederland met elkaar verbinden. Het museum werkt samen met provincies, gemeenten en lokale instellingen.

Lees meer over:
Tip de redactie