DEN HAAG  - De grootste tekening die Piet Mondriaan ooit maakte, heeft een prominente plek gekregen in het Gemeentemuseum in Den Haag.

De tekening Veld met bomengroep bij avond (1906) heeft een afmeting van 140 bij 95 centimeter en is voor het eerst te zien voor publiek, vermeldt de website van het museum.

Het vroege werk van Mondriaan (1872-1944) is dit jaar gerestaureerd, nadat de tekening al bijna veertig jaar onopvallend en in slechte staat in het museumdepot had gelegen.

Sinds kort vormt het landschap het hoogtepunt van de tentoonstelling Koel modern, realisme in Nederland (1907-1944).

Verzamelaar

De tekening is afkomstig uit een legaat van de Joodse verzamelaar Salomon Slijper, een goede vriend van Piet Mondriaan. In 1915 leerden ze elkaar kennen in Laren.

Toen Slijper in 1971 overleed, liet hij tweehonderd schilderijen en tekeningen van Mondriaan na aan het Gemeentemuseum in Den Haag.

Vergeeld

Mondriaans grootste tekening was sterk vergeeld en zat vol met kreukels, vlekken en beschadigingen, waardoor het museum het werk niet eerder aan het publiek kon tonen.

''Op deze tekening zien we een jonge Mondriaan die zoekt naar zijn eigen stijl, de voorgrond is nog naturalistisch, in de trant van de Haagse School, maar de achtergrond is sferisch en geeft al iets bloot van de weg die Mondriaan nog zou gaan afleggen'', aldus het museum.

Het gerestaureerde werk hangt nu tussen realistische meesterwerken van onder anderen Carel Willink en Charly Toorop, die zich wilden afzetten tegen de 'pure' schilderkunst van Mondriaan.

Scheringa

De sluiting van het Scheringa Museum voor Realisme vormde de aanleiding voor de expositie Koel modern.

Afgelopen jaar deed Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum, een oproep de collectie van de failliete bankier Dirk Scheringa te behouden.

Dit was tevergeefs, maar het inspireerde het Gemeentemuseum wel om de eigen verzameling realistische schilder- en beeldhouwkunst opnieuw te tonen. Koel modern is tot en met 2 januari 2011 te zien.