AMSTERDAM - Sara Kroos heeft al heel wat artiestennamen op haar verlanglijstje staan, van mensen die ze graag te gast zou willen hebben in haar nieuwe radioprogramma Sara op zondag. De cabaretière in gesprek met NU.nl.

"Ik zou het te gek vinden als Lisa Lois of Miss Montreal een nummer uit het Engels in het Nederlands zouden komen zingen. Verder zou ik heel graag Marco Borsato willen, die dan een kleinkunstliedje komt zingen. En Acda en de Munnik of JURK! iets laten doen", vertelt Kroos.

"In principe wil ik graag iedere Nederlandse kleinkunst- en theaterartiest of popmuzikant bij mij in de uitzending, maar dan wel met iets dat uniek is. Dus iets wat live in de studio wordt gedaan en iets nieuws heeft."

Ze hoopt veel leuke gasten te kunnen regelen. "Bijvoorbeeld cabaretiers of zangers die ergens mee in première gaan, of mensen die een nieuw album of boek uitbrengen, of om een andere reden in het nieuws zijn. Die wil ik vragen om een nummer te komen doen of er over te komen praten."

Fouten

Kroos gaat onervaren de radiostudio in. "Echt radio maken wilde ik al langer, en ik ben ook al wel vaker op de radio geweest voor interviews, maar het is voor het eerst dat ik het nu zelf ga doen. Ik denk ook wel dat ik in het begin fouten zal maken en dat ik nog veel moet leren. Maar daar ben ik ook open over."

Ondanks haar gebrek aan ervaring heeft Kroos wel wat te zeggen over de inhoud van het programma. "Ik heb wel mijn eigen invulling eraan gegeven. Het wordt dus echt mijn programma."

Eén ding staat al vast: Kroos draait alleen Nederlandstalige liedjes. "Dus cabaret, kleinkunst, musical en Nederpop, van vroeger en van nu." De invulling van het programma is verder vrij spontaan volgens Kroos.

"Het zijn allemaal nog losse elementen die kunnen worden ingevuld. Als we denken dat het leuk zijn om een duetje met iemand te doen dan zou dat ter plekke geregeld kunnen worden. Het is een hele losse insteek, omdat ik niet elke week hetzelfde programma af hoef te draaien."

Toon

Een kritische toon hoef je van het programma niet te verwachten. "Wat ik heel belangrijk vind en wat voor mij een eis was om dit programma te gaan doen, is dat ik nooit een recensie of waardeoordeel hoef te geven over een collega. Ik hoef ze ook niet te interviewen."

"Ik wil wel dat ze bijvoorbeeld een liedje komen zingen of een sketch met mij doen. Maar ik wil niet praten over de kwaliteit van hun voorstelling, of over slechte recensies en hoe ze daarmee omgaan. Omdat ik zelf cabaretier ben vind ik dat niet chic."

Combineren

Haar theaterprogramma hoeft niet onder haar nieuwe bezigheid te lijden. "Ik kan het heel goed combineren met mijn eigen voorstelling. Ik heb altijd veel ideeën en veel energie, dus ik vind het fijn om meerdere dingen tegelijkertijd te doen."

"Maar theater is absoluut mijn grote liefde, en daarnaast vind ik televisie en radio maken en schrijven ook heel erg leuk. Maar dat is allemaal een zijtak van theater, ik blijf vooral cabaretier."

Sara Op Zondag is vanaf 12 september te horen op radio 2.

Sara Kroos