AMSTERDAM - Twaalf oud-Hollandse groepsportretten uit de zeventiende eeuw, zogenoemde schuttersstukken, hebben voor het eerst in hun bestaan Amsterdam verlaten.

Het Amsterdams Historisch Museum heeft de werken in bruikleen gegeven aan het Kunsthistorisches Museum in Wenen, waar woensdagavond de tentoonstelling Goldenes Zeitalter opent. Dat liet het Amsterdamse museum woensdag weten.

Volgens het museum zijn de meeste schuttersstukken Amsterdam nog nooit uit geweest, omdat de werken door hun enorme formaten moeilijk te vervoeren zijn.

Ook nemen de doeken voorname plaatsen in de Schuttersgalerij en andere zalen van het Amsterdams Historisch Museum in. Wenen heeft nu de primeur omdat de Schuttersgalerij in Amsterdam wordt opgeknapt.

Rembrandt

De beroemdste schilders van de zeventiende eeuw, zoals Rembrandt, Govert Flinck en Bartholomeus van der Helst, vervaardigden schuttersstukken. Het bekendste is De Nachtwacht.

Het grootste schutterstuk dat op reis gaat, is Schutters van de compagnie van kapitein Joan Huydecoper en luitenant Frans van Waveren, van Govert Flinck. Het doek meet inclusief lijst 3 bij 5,5 meter.

De groepsportretten zijn in Wenen te zien tot en met 21 november. Daarna wordt de tentoonstelling overgebracht naar de Alte Pinakothek in München. In het voorjaar van 2011 zijn de werken weer in de opgeknapte Schuttersgalerij in Amsterdam te zien.