AMSTERDAM - De restauratie van het beroemde schilderij De Slaapkamer van Vincent van Gogh heeft nieuwe details aan het licht gebracht die door eerdere behandelingen waren verborgen.

Zo bleken de muren in het schilderij oorspronkelijk lila te zijn in plaats van blauw.

Ook is nu op de vloer het binnenvallende licht vanuit de luiken weer te zien en zijn sporen van krantenletters gevonden op de rode beddensprei en op het bed. Dat vertelde restaurator Ella Hendriks van het Van Gogh Museum vrijdag.

Museum

Ze nam het schilderij, dat vanaf vrijdag weer te zien is in het museum in Amsterdam, de afgelopen zes maanden minutieus onder handen.

Van Gogh schilderde De Slaapkamer in de tijd dat hij in het Zuid-Franse Arles woonde. Hij was daar helemaal in zijn element, aldus conservator schilderijen van het museum, Leo Jansen. Ook over dit schilderij was de kunstenaar erg te spreken, zo blijkt uit brieven aan zijn broer Theo.

Frisser en intenser

Door de restauratie heeft het werk frissere en intensere kleuren gekregen en straalt het weer de rust uit die Van Gogh beoogde. Hendriks verwijderde hiervoor oude vergeelde vernislagen die in 1931 door een restaurator waren aangebracht.

In een brief aan zijn broer schreef de kunstenaar: ''Maar de kleur moet het hier doen en moet hier rust of slaap in het algemeen suggereren door in zijn vereenvoudiging meer stijl te geven aan dingen.''

Vocht

Het werk raakte beschadigd door vocht toen Van Gogh nog leefde. Hij heeft het doek destijds afgeplakt met kranten om te voorkomen dat de verf ging bladderen. In 1931 is het schilderij opnieuw bedoekt en uitvoerig gerestaureerd. Bij die behandeling is ook, zo bleek tijdens de huidige restauratie, aan de linkerkant een smalle strook om het spanraam gevouwen. Daardoor is niet meer te zien dat de deur in de slaapkamer eigenlijk openstaat.

Hoewel Hendriks het schilderij flink heeft kunnen opfrissen, zijn sommige kleuren voor altijd veranderd. Aan de rand en onder oude vullingen en retouches heeft ze wel sporen gevonden van kleuren zoals ze vroeger waren.

Oorspronkelijke kleuren

Zo waren de wanden en deuren bijvoorbeeld oorspronkelijk lila van kleur. De kunstenaar schreef dit aan zijn broer en de restauratie heeft aangetoond dat dit klopt. Het is echter niet meer mogelijk die kleur terug te brengen, aldus Hendriks.

De resultaten van de restauratie zijn nog tot en met 19 september te zien in het Van Gogh Museum.