LONDEN - De Britse kunstverzamelaar Charles Saatchi doneert zijn galerie en meer dan 200 kunstwerken aan de Britse staat. De gift is ongeveer 30 miljoen euro waard. Dat maakte de verzamelaar donderdag bekend.

Saatchi (67) zal ondanks de donatie zelf leiding blijven geven aan zijn galerie. Zodra de verzamelaar met pensioen gaat, wordt de galerie in Chelsea omgedoopt tot museum voor moderne kunst.

Het is nog onduidelijk wanneer Saatchi zijn verzameling officieel zal schenken, omdat nog met de overheid wordt onderhandeld over het beheer van de collectie.

De verzamelaar hoopt dat het nieuwe museum net als zijn galerie een plek wordt waar ''een levende en zich ontwikkelende collectie'' tot zijn recht komt. Saatchi verkoopt veel werk uit zijn verzameling om nieuwe stukken te kunnen kopen. Op die manier blijven zijn tentoonstellingen altijd in beweging.

Saatchi wordt gezien als de ontdekker van kunstenaars als Damien Hirst en Tracey Emin. Hij houdt na de grote donatie nog honderden werken in privébezit.