PEKING - De Chinese schilder Wu Guanzhong is vrijdagavond op 91-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Peking overleden. Dat meldde staatspersbureau Xinhua zondag.

Wu is een van de weinige Chinese schilders die ook buiten de Volksrepubliek bekend is. Hij wordt gezien als de vader van de moderne Chinese schilderkunst.

Wu combineerde de Westerse schildertechnieken die hij tijdens zijn studie in Frankrijk leerde, met Chinese inkt waardoor een nieuw soort kunst ontstond. Bekende werken van Wu zijn 'De thuisstad van Lu Xun' en 'De drie kloven'.

Het werk van de schilder wordt voor grote bedragen verkocht. Vorig jaar werd een van zijn werken nog voor bijna 26 miljoen euro verkocht op een veiling. Wu wilde zijn werk echter aan het grote publiek tonen, waardoor hij lang niet alles verkocht.

Donatie

In totaal doneerde hij 52 van zijn werken aan musea. De laatste donatie deed hij op zijn sterfdag. Hij schonk vijf inkttekeningen aan het kunstmuseum in Hongkong.

Wu werd in 1919 geboren in Yixing in de provincie Jiangsu. Hij studeerde in Frankrijk en keerde in 1950 terug naar China. In de jaren zeventig kwam hij tijdens de zogeheten Culturele Revolutie, waarin alle kunstuitingen verboden waren, in een werkkamp terecht.

Nadat de campagne van Mao in 1976 beëindigd was, begon Wu weer met schilderen. Op zijn 59e hield hij zijn eerste expositie.