UTRECHT - Het Domplein in Utrecht zou de komende vijftig jaar een historische bouwplaats kunnen worden. Het middenschip tussen de Domkerk en -toren zou in oude glorie kunnen herrijzen.

Dat is het doel van de Stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk 2013, die haar ambitieuze plannen woensdag presenteerde.

In 1674 werd het middenschip verwoest door een storm. De afgelopen jaren zijn er meerdere plannen geweest om het opnieuw op te bouwen, bijvoorbeeld van glas.

''Dat is te goedkoop en te snel. Wij willen een authentiek en kwalitatief goed gebouw neerzetten'', aldus voorzitter Leo Wevers.

Oude technieken

De stichting wil vanaf 2013 beginnen met het proces van 'slow building' en alleen oude technieken gebruiken. Zelfs de aanvoer van materialen moet het liefst per boot en paard en wagen. Tussen de Domtoren en het project zou een smalle doorgang openblijven voor ander verkeer.

Het project wordt bekostigd met de opbrengst van entreekaartjes voor de bouwplaats. ''Net zoals bij de Sagrada Familia in Barcelona'', zegt Wevers.

Een startkapitaal van 10 miljoen euro is nodig om de eerste muren neer te zetten. Via particuliere aandeelhouders hoopt de stichting het geld daarvoor bijeen te krijgen.

Of elke Utrechter blij zal zijn met het langdurende project, is nog de vraag. ''Dat laten we onderzoeken'', zegt Wevers.