AMSTERDAM - De 29e editie van het Museumweekend heeft bijna 1 miljoen bezoekers getrokken. Dat zijn er liefst 150.000 meer dan vorig jaar, maakte de organisatie zondag bekend.

Het hoge bezoekersaantal is te danken aan het prima museumweer, aldus de Nederlandse Museumvereniging. ''Niet al te warm en droog.'' Ook de veelheid aan activiteiten trok bezoekers naar de culturele instellingen.

Op zaterdag en zondag konden mensen gratis of met korting naar een van de ruim vijfhonderd deelnemende musea. Het thema dit jaar was 'verleiden en verleid worden'. Het Museumweekend is het grootste tweedaagse culturele evenement van Nederland.

Nemo

In tal van musea zag het zwart van de mensen. In wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam (ruim 11.000 bezoekers) was het vooral druk met kinderen en hun ouders. Het Marinemuseum in Den Helder trok zevenhonderd bezoekers, waar in een normaal weekend niet meer dan tweehonderd mensen komen.

Het Fries Museum in Leeuwarden was bomvol met mensen die afkwamen op activiteiten zoals schminken als Mata Hari of een rondje rijden met legervoertuigen.

Openluchtmuseum

Het bezoek aan het Openluchtmuseum Arnhem viel wat tegen, waarschijnlijk omdat het net iets te koud was. Rotterdam had veel last van de marathon, waardoor musea moeilijk te bereiken waren. Bij Museum Boijmans Van Beuningen stroomde het publiek toe na afloop van de hardloopwedstrijd.

Het evenement is een initiatief van de Nederlandse Museumvereniging, die vooral mensen probeert binnen te halen die niet of bijna nooit een museum bezoeken. De Nederlandse musea trekken tijdens een regulier weekeinde ongeveer 200.000 bezoekers.

Kunsttempels als het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Gemeentemuseum Den Haag doen niet mee aan het speciale weekeinde. Zij trekken altijd al veel bezoekers.