TERSCHELLING - 'Zilte luchtspiegelingen'. Dat is deze zomer het thema van het jaarlijkse Oerol op Terschelling.

Van 11 tot en met 20 juni is dit eiland weer het decor voor locatietheater, landschapskunst en muziek. Dat heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt.

Creatief directeur Joop Mulder verduidelijkt het thema: ,,Als je in juni door het Terschellinger landschap fietst, ruik je de geur van de zee. Het doet je wegdromen en prikkelt je fantasie. Al fietsend kom je in het landschap allerlei verrassingen tegen.

Een Fata Morgana? Het is Oerol. Tien dagen lang wordt het landschap verrijkt met zilte luchtspiegelingen; theater, muziek en de poëzie van het eiland.''

Premières

Het programma bestaat dit jaar uit veertig theatervoorstellingen, waarvan 24 Nederlandse premières. Enkele opmerkelijke voorstellingen zijn: Master en Margarita van Tryater, de voorstelling Nacht van Thibaud Delpeut/Toneelschuur Producties, Lollipop van Miek Uittenhout/DUS, MirrorMirror van het Australische gezelschap Stalker Theatre en Entre Serre et Jardin van het Franse Atelier Lefeuvre & Didier.

Door het wegvallen van een belangrijke financieringsbron is de omvang van het Atelierprogramma, met daarin projecten van nieuwe theatermakers, sterk gereduceerd.

Het blijft echter wel het streven van het festival om nieuwe generaties theatermakers kansen te bieden, aldus de organisatie. Overal op het eiland staan verder kunstobjecten en is er muziek en straattheater.

Directeur

Oerol presenteerde vrijdag ook de nieuwe algemeen directeur Marelie van Rongen (32) die per 1 september begint bij Oerol. Van Rongen is nu nog zakelijk leider van twee theatergezelschappen en was in het verleden ook betrokken bij het Over Het IJ festival.