AMSTERDAM - De Alexandra Radius Prijs, voor de meest opvallende danser(es) van Het Nationale Ballet, is woensdagavond uitgereikt aan Jozef Varga.

De eerste solist van het bekende ballet kreeg de prijs overhandigd door naamgeefster Alexandra Radius, voormalig eerste soliste, in Het Muziektheater in Amsterdam.

Varga (1975) kreeg de prijs voor zijn verdiensten bij het ballet tijdens het seizoen 2008/2009. ''Het was een jaar vol met dansprestaties van hoog niveau, maar er was uiteindelijk één danser die unaniem de aandacht trok van alle juryleden.

Door zijn lange vloeiende lijnen aangevuld met onverwachte, maar altijd opwindende uitbarstingen van energie en dynamiek, weet hij met zijn krachtige toneelpersoonlijkheid en charme het publiek meesterlijk voor zich te winnen'', aldus de jury.

Notenkraker

De eerste solist danste in het afgelopen seizoen onder meer in Notenkraker en muizenkoning, Les Sylphides, Vier temperamenten en Giselle.

De Alexandra Radius Prijs werd dit jaar voor de 22ste keer uitgereikt. De winnaar krijgt een bedrag van 2500 euro en een beeldhouwwerk van kunstenares Hanna Samson.