ROTTERDAM - Mensen kunnen zaterdagavond in verschillende Rotterdamse musea en galerieën weer een vleugje cultuur opsnuiven.

's Avonds openen 45 musea, galerieën en andere deelnemers hun deuren weer voor de jaarlijkse Rotterdamse Museumnacht. Het is de negende keer dat het evenement wordt gehouden.

Het thema is dit jaar XS/XL. Zo kunnen bezoekers een XL-bodyscan ondergaan in het muziektheater van Tomko Mukaiyama in Las Palmas en meedoen aan een marathon van kledingruil, knipbeurten en performances bij het Centrum Beeldende Kunst.

Verder kunnen mensen in het Nederland Architectuurinstituut (NAi) verdwijnen in een gigantische long van Henrik Vibskov. In het Belasting- en Douanemuseum kunnen bezoekers meespelen met het Rad van Fortuin.

Griezelhuis

Voor kinderen is er een XS-programma met als startpunt kindermuseum Villa Zebra, dat voor de gelegenheid is omgetoverd tot een griezelhuis.

Ook op straat zijn genoeg evenementen te bezoeken. Zo wordt het snijwerk van een preparateur op een gigantisch scherm getoond bij het Natuurhistorisch Museum.

Het Westelijk Handelsterrein vormt het decor voor een groots nachtontbijt. Het complete programma is terug te vinden op www.rotterdamsemuseumnacht.nl.