AMSTERDAM - Het Rijksmuseum in Amsterdam neemt al een voorschot op het voorjaar. Het museum toont vanaf dinsdag zeventiende en achttiende-eeuwse prenten en tekeningen van tulpen.

Bezoekers zien er afbeeldingen van losse tulpen, tulpen in boeketten, tulpen in de tuin en tulpen als ontwerp voor een zilveren ornament.

Hoogtepunt van de presentatie Tulpen in Amsterdam is het tulpenboek van Jacob Marrel uit 1637-1639, aldus het Rijksmuseum zondag. Complete tulpenboeken zijn uiterst zeldzaam en het exemplaar van Marrel was zelden te zien voor het publiek.

Het boek van Marrel was waarschijnlijk een soort catalogus waaruit klanten hun tulpenbollen konden bestellen. Het boek, nog in originele band, bevat zo'n tachtig pagina's met tientallen tulpen, veelal in de kleuren rood en paars.

In de zeventiende eeuw was de 'gebroken tulp' het meest populair. Deze 'gevlamde' tulp had niet één kleur, maar als ondergrond wit of geel en als tweede kleur rood of paars.

Kostbaar

Op de tentoonstelling is ook te zien hoe kostbaar tulpenbollen waren in de zeventiende eeuw. Het museum stelt het bloemenboek van Agneta Block uit circa 1690 tentoon. Zij was een rijke weduwe die in de Vechtstreek een groot buitenhuis kocht, waar zij enthousiast tuinierde en een boek liet vervaardigen met afbeeldingen van planten uit haar tuin.

De tulp 'Root en geel van Leyden' kostte al 100 gulden, een bol van de 'Anvers' spandde de kroon met 510 gulden. Ter vergelijking: het jaarsalaris van een schoolmeester bedroeg in die tijd 200 gulden.

Ayaan-tulp

Voor deze presentatie heeft het Rijksmuseum extra tulpen in zijn tuin geplant. Ook de zwarte Ayaan-tulp zal er binnenkort in bloei staan, genoemd naar publiciste en ex-politica Ayaan Hirsi Ali.

Het museum doopte deze bloem afgelopen najaar om te benadrukken dat een vitale, open samenleving, net als in de Gouden Eeuw, niet zonder buitenlandse fenomenen kan. Tulpen in Amsterdam is te zien tot en met 1 juni.