VOLENDAM - In de lobby van hotel Spaander in Volendam heeft jarenlang een aquarel gehangen van de Franse schilder Paul Signac (1863 -1935). Dat heeft hotelmanager Marcel Rutten vrijdag bevestigd na een bericht hierover in De Telegraaf.

De schilder Signac overnachtte in 1894 in het hotel en betaalde met een schilderij.

Tijdens de voorbereidingen voor de expositie Volendam, kunstenaarsdorp het erfgoed van Hotel Spaander kwam het schilderij onlangs weer te voorschijn.

Volgens conservator André Groeneveld is het zeker 100.000 euro waard, aldus Rutten. ''Het was de duurste overnachting ooit, achteraf gezien'', aldus Rutten.

Atelier

Het hotel werd in 1881 gebouwd door Leendert Spaander. Omdat er eind 19e eeuw veel kunstenaars kwamen om de schilderachtige haven vast te leggen, liet hij een atelier bouwen. Als de kunstenaars geen geld hadden, konden ze voor hun verblijf betalen met een kunstwerk.

Op deze manier beschikt het hotel nu over een collectie van 1500 werken. Rutten vermoedt dat de bekende Franse schilder Renoir (1841 - 1919) ook schilderijen heeft achtergelaten die niet bewaard zijn gebleven. ''Zijn naam staat in het gastenboek'', aldus Rutten.

Traditie

Het hotel heeft vier jaar geleden de oude traditie nieuw leven ingeblazen en nodigt sindsdien weer kunstenaars uit om in het hotel of dorp te werken. Voorwaarde is dat Volendam het onderwerp moet zijn. Hun verblijf van minimaal tien dagen kunnen ze betalen met een kunstwerk.