HAARLEM - Het Teylers Museum in Haarlem heeft bij Unesco een aanvraag ingediend voor toelating tot de Voorlopige Lijst Werelderfgoed.

Het predikaat Werelderfgoed moet het ''unieke en monumentale karakter'' onderstrepen, maakte de instelling dinsdag bekend. Het Teylers Museum, 225 jaar oud, claimt het eerste en oudste museum van Nederland te zijn.

Het museum werd in 1784 voor en door burgers gebouwd en sinds de oprichting bleef de combinatie van kunst en wetenschap onder één dak gehandhaafd.

Het Teylers is naar eigen zeggen het enige museum ter wereld met een authentiek gebouw en interieur uit de achttiende eeuw.

Prominenten

Zestien prominenten uit de wereld van politiek, wetenschap en cultuur ondersteunen de aanvraag van het Teylers Museum. Daarbij zitten Ivo Opstelten (oud-burgemeester van Rotterdam en waarnemend burgemeester van Tilburg), Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland) en SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan.

De Werelderfgoedlijst van Unesco bevat momenteel 890 plekken op de wereld die van uitzonderlijke universele waarde worden beschouwd voor de mensheid.

Op de lijst staan onder meer het voormalige eiland Schokland, de molens van Kinderdijk, het Rietveld Schröderhuis en sinds vorig jaar de Waddenzee.