APELDOORN - In Paleis Het Loo in Apeldoorn zijn diverse nieuwe aanwinsten te zien. Onder de aanwinsten is een schilderij dat koningin Wilhelmina in 1953 zelf maakte. Dat meldde Het Loo maandag.

Het werk van Wilhelmina is het olieverfschilderij De koepel van het Koninklijk Paleis te Amsterdam. Het Loo kreeg het schilderij uit een erfenis. Het paleismuseum breidde de schilderijcollectie verder uit met stukken die in de zeventiende eeuw Oranjebezit waren.

Het gaat om een portret door hofschilder Gerard van Honthorst van de oudste kinderen van Frederik Hendrik en Amalia van Solms, afgebeeld met een luipaard en exotische vruchten.

Jachtscène

Een ander schilderij laat een jachtscène met prins Willem III zien. Op de achtergrond is Paleis Het Loo te zien zoals het er voor de uitbreiding van 1692 uit zag. Een grote verrassing, aldus het museum, aangezien daarvan tot nu geen afbeeldingen bekend waren. De schilder is Dirk Maas.

De collectie Koninklijke voertuigen van het museum is uitgebreid met een donkerblauwe verhoogde en verlengde Ford Scorpio. Koningin Beatrix gebruikte de auto van 1998 tot 2006. De auto is te zien in het stallencompex van Het Loo.