BARCELONA - Nederlandse striptekenaars worden van 6 tot en met 9 mei in het zonnetje gezet in Barcelona. Nederland is dan in de Spaanse stad eregast op de FICOMIC, met 10.000 bezoekers het op twee na grootste stripfestival van Europa.

Dat heeft het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (BKVB) zondag bekendgemaakt.

Tijdens de Nederlandse presentatie is er speciale aandacht voor Floor de Goede, Barbara Stok, Gerard Leever, Joost Swarte en Peter Pontiac.

Op de Nederlandse stand op de beurs staat het thema 'autobiografie' centraal. Vier Nederlandse en vier Spaanse tekenaars maken speciaal voor het festival een aantal pagina's die uitleggen wat het betekent om naast 'gewoon' persoon ook een strippersonage te zijn.

Daarnaast is er aandacht voor werk van de stripstudenten van Nederlandse en Spaanse kunstacademies.

Stripkunstmarkt

Meer Nederlandse tekenaars zullen aanwezig zijn op een tijdelijke stripkunstmarkt. Tegelijkertijd exposeren in de binnenstad van Barcelona in kleinere galeries onder anderen het collectief Lamelos, de tekenaar Typex en vier Nederlandse tekenaressen onder de titel 'Meisjes uit de polder'.

Vormgever en tekenaar Joost Swarte heeft vanaf half april samen met zijn Spaanse collega Javier Mariscal de tentoonstelling 'Alternatieven van papier' in het kunstcentrum FAD, een expositieruimte naast het museum voor moderne kunst.

San Jordi

De aftrap van de Nederlandse aanwezigheid in Barcelona is op 23 april. Op San Jordi, de belangrijke Catalaanse feestdag, worden in de grootste boekhandel van Barcelona tienduizend exemplaren van een selectie van Nederlandse 'gags' verspreid om Nederlandse strips meer bekendheid te geven in de stad.

In de selectie zijn onder meer strips in het Catalaans van Dirk-Jan en Volkskrant-psychiater Sigmund opgenomen.

Het Nederlandse onderdeel op de FICOMIC is tot stand gekomen dankzij de cultureel attaché van de Nederlandse ambassade en de intendant strips van het Fonds voor de beelden kunsten.