AMSTERDAM - Het geboortehuis van Karel Appel aan de Dapperstraat nummer 7 in Amsterdam-Oost komt volledig in het teken te staan van de overleden kunstschilder.

Woonstichting De Key verhuurt vanaf 25 april, de geboortedag van Appel, vier appartementen aan binnen- en buitenlandse studenten van de Rijksacademie voor beeldende kunsten en stelt het huis een maand per jaar open voor publiek.

Dat zei een woordvoerster donderdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. De studenten verblijven elf maanden in het huis, waarna de opleiding eindigt en het pand een maand leeg staat voordat de nieuwe lichting komt.

In die periode komt er een tentoonstelling aan de hand van werk dat de jonge kunstenaars hebben gemaakt, geïnspireerd door Appel. Ook laat de Key met de expositie zien hoe de kunstenaar in die tijd leefde.

Cobra Museum

Dat gebeurt in samenwerking met het Cobra Museum in Amstelveen en aan de hand van herinneringen van buurtbewoners. De woonstichting is nog op zoek naar mensen die de kunstenaar hebben gekend en verhalen over hem kennen of foto's hebben.

De Key denkt dat Appel ongeveer zeven jaar lang in de Dapperstraat heeft gewoond. Daarna verhuisde hij naar de nabijgelegen Commelinstraat, aldus de zegsvrouw. De kunstschilder heeft zelf eveneens aan de Rijksacademie voor beeldende kunsten gestudeerd.

Kunstenaar Martijn Sandberg heeft op verzoek van De Key een gevelteken gemaakt voor de buitenkant van het huis. Het betreft een bronzen appel met de tekst: Karel Appel was hier.

Bijzonder

DUS Architects neemt na de renovatie van het pand het interieur onder zijn hoede. Het belooft bijzonder te worden, aldus de zegsvrouw. ''Ze hebben zich laten inspireren door het werk en de werkwijze van Appel.''

Liefhebbers en buurtbewoners kunnen jaarlijks van half december tot half januari terecht in het Karel Appel-huis.