ROTTERDAM - Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam heeft twee reeksen ingekleurde houtsneden uit de periode rond 1530 gekocht. Dit maakte het museum dinsdag bekend.

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam heeft twee reeksen ingekleurde houtsneden uit de periode rond 1530 gekocht. Dit maakte het museum dinsdag bekend. De prenten zijn gemaakt door de kunstenaars Sebald Beham, Erhard Schön, Niklas Stör en Peter Flötner.

Deze kunstenaars, werkzaam in Neurenberg, waren de belangrijkste vertegenwoordigers van de generatie na Albecht Dürer (1471-1528). Het museum kocht de prenten voor 600.000 euro van een particuliere verzamelaar.

De aankoop is voor het museum financieel gezien de grootste op het gebied van prentkunst, aldus Boijmans. De aankoop is mogelijk gemaakt door de steun van de Mondriaan Stichting, de Vereniging Rembrandt, het VSB fonds en de Stichting Lucas van Leyden .

Op de prenten zijn landsknechten, Zwitserse en Duitse huursoldaten, te zien in kleurrijke kleding. De tweede reeks toont Turkse soldaten en hun leiders in de tijd dat het Ottomaanse Rijk in de richting van Europa oprukte.

Vrijwel alle exemplaren van deze houtsneden zijn in de loop der jaren verloren gegaan, stelt het museum. Afgezien van de nu verworven series bleven slechts enkele losse bladen bewaard. Boijmans beschikt al over een collectie prentkunst uit de Duitse renaissance.