GOUDA - Het toneelstuk De Gelukkige Huisvrouw, naar de gelijknamige debuutroman van Heleen van Royen, is maandagavond in de Goudse Schouwburg in première gegaan.

De toneelbewerking van de bestseller is de eerste vrucht van de samenwerking tussen de succesvolle schrijfster en producenten Albert Verlinde en Roel Vente van V&V Entertainment.

Isa Hoes vertolkt de rol van Lea, een 31-jarige 'kakmadam' uit Aerdenhout die volledig ontspoort nadat ze met haar man Harry (Ruben Lürsen) een kind heeft gekregen. Ze belandt op de sofa van een jetsetpsychiater (gespeeld door Marc Klein Essink) die haar vertelt dat de tragische dood van haar vader de oorzaak is van alle problemen.

Aangrijpend

Van Royen zelf vindt de toneelbewerking ''heel aangrijpend. Op papier is het veel minder heftig dan als je het in het echt ziet.'' Ze is zeer tevreden over de keuze voor Hoes om de hoofdrol te spelen. ''Zij beheerst het toneel.''

De schrijfster mocht aan het begin van de repetities wat zeggen over het script. Ze heeft twee dagen meegelezen met de acteurs en hier en daar wat aanpassingen voorgesteld. ''Maar geen grote dingen, ik ging daarna met een gerust hart naar huis.''

Verfilming

De Gelukkige Huisvrouw (uit 2002) wordt momenteel ook verfilmd, met Carice van Houten als Lea in de hoofdrol. De eerste speelfilm van regisseur Antoinette Beumer gaat in april 2010 in première.

Van het eerste boek van Heleen van Royen zijn ruim 300.000 exemplaren verkocht en het is inmiddels in elf landen verschenen.