AMSTERDAM - In Koninklijk Theater Carré in Amsterdam vond zondagmiddag een eerbetoon plaats aan prins Claus, die op 6 oktober 2002 overleed. Politici en bekende Nederlanders stonden er op de planken voor de eenmalige voorstelling CLAUS!

Koningin Beatrix, prins Constantijn en prinses Laurentien waren aanwezig bij de hommage aan hun echtgenoot en (schoon)vader.

De voorstelling vertelt de geschiedenis van het leven van prins Claus. Het gaat over ''menselijkheid, hoop, teleurstelling en de zoektocht naar liefde'', maar ook over de relatie van de prins met de vorstin en hun drie zonen en zijn bijzondere band met Afrika, de Nederlandse Antillen en Suriname.

Koenders

Thom Hoffman kroop in de huid van de prinsgemaal. Mensen als Bert Koenders (die de rol speelde van oud-minister Jan Pronk van Ontwikkelingssamenwerking), Wouter Bos, Maartje van Weegen, Gerda Havertong, Job Cohen, Philip Freriks en Jörgen Raymann speelden mee in de voorstelling.

Enkele Tweede Kamerleden speelden ''een fictieve scène die zich in de gedachten van de prins had kunnen afspelen'': op het Binnenhof deed het gerucht de ronde dat Claus niet in ons land begraven wilde worden als Nederland zijn verplichtingen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking niet nakomt.

Mozambique

Doorspekt met humor passeerden ook heikele kwesties rond de Oranjes de revu, van de uitzending van Peter R. de Vries over Mabel Wisse Smit tot en met het vakantiehuis in Mozambique en de opmerkingen van prinses Máxima over het ontbreken van een Nederlandse identiteit.

''Ze zijn wel leuk hoor, die Nederlanders'', zei Claus in de voorstelling. ''Als je ze doorhebt, zie je de aardigheid er van in.''

Beatrix

Aan het einde van de voorstelling richtte een stervende Claus, perfect gespeeld door Hoffman, zich direct tot koningin Beatrix. ''Ik heb me lang afgevraagd waar ik thuishoor'', zei hij. ''In Nederland, Afrika, de wereld? Maar ik weet het zeker, ik hoor bij jou.''

CLAUS! is een productie van stichting Julius Leeft!, een initiatief van PvdA-Tweede Kamerlid John Leerdam. Hij is ook de regisseur en bedenker van de productie.

Het is de vijfde keer dat de stichting Julius Leeft! een theaterproject in elkaar heeft gezet. Leerdam heeft de stichting in het leven geroepen om via theatrale opvoeringen maatschappelijke onderwerpen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Prins Claus