CAIRO - Egypte wil landen als Italië en Griekenland uitnodigen voor een congres over samenwerking voor de teruggave van kunstvoorwerpen die in buitenlandse musea zijn ondergebracht.

Dat heeft Zahi Hawass, het hoofd oudheden van het Afrikaanse land, zondag gezegd. Tijdens de bijeenkomst zouden de landen kunnen praten over een betere samenwerking.

Egypte wil zes oude voorwerpen terughebben. Daaronder is de Steen van Rosetta, die Franse militairen in juli 1799 bij de Egyptische plaats Rosetta (nu El Rashid) ontdekten.

Hiërogliefenschrift

Omdat er op drie verschillende manieren een tekst op geschreven stond, kon de Franse wetenschapper Jean-François Champollion het hiërogliefenschrift van de oude Egyptenaren ontcijferen. De steen wordt al meer dan tweehonderd jaar in het British Museum in Londen bewaard.

Griekenland wil onder meer de Elgin Marbles, eveneens in het British Museum, terughebben. Dat zijn onder meer marmeren sculpturen die eens deel uitmaakten van het Parthenon op de Akropolis in Athene.

Louvre

Sinds hij hoofd oudheden werd, heeft Hawass naar eigen zeggen vijfduizend kunstvoorwerpen in zijn land zien terugkeren. In oktober wist hij het Louvre in Parijs ertoe over te halen fragmenten van een 3200 jaar oud fresco terug te geven.

Die fragmenten waren in de jaren tachtig uit een graftombe gestolen.