ROTTERDAM - Martijn Crins uit heeft zaterdagavond in het Oude Luxor Theater in Rotterdam de 44e editie gewonnen van het Cameretten Festival en beslaggelegd op de juryprijs én de publieksprijs. De organisatie heeft dat laten weten.

Marieke Visser, die niet in de finale stond, won de persoonlijkheidsprijs. De winnaars en finalisten gaan de komende maanden op tournee langs de theaters.

De jury zei over Crins dat hij ''bravoure heeft, provoceert en uitdaagt; soms over de top, maar hij komt er wel mee weg.'' Zijn programma Nacht en Ontij vond de jury ''een sterke persiflage op cabaret''.

Negen opkomende cabarettalenten streden de afgelopen week om de prestigieuze prijzen tijdens het grootste en oudste cabaretfestival van Nederland. In de voorrondes gingen bijna zestig deelnemers de strijd met elkaar aan om een plek op het podium van het Oude Luxor Theater.

Guido Weijers

Guido Weijers verzorgde zaterdagavond een gastoptreden. Hij won in 2000 de Publieksprijs op het Cameretten Festival.

Talloze gevestigde cabaretiers zijn hun carrière begonnen op het podium van dit festival, onder wie Brigitte Kaandorp, Paul de Leeuw, Hans Liberg, Theo Maassen en Hans Teeuwen.

TU Delft

Cameretten begon in 1966 als lustrumactiviteit van de TU te Delft. Er zijn geen voorwaarden voor deelname: iedereen die zich inschrijft, krijgt de mogelijkheid twintig minuten in een theater voor het publiek te spelen.

Sinds dit jaar zijn de regels een klein beetje veranderd: als er teveel inschrijvingen zijn, worden deelnemers geweigerd die vaker hebben meegedaan.