
Nederlandse uitgevers laten teksten niet checken door 'sensitivity readers'
"Nee, wij hebben ze niet in dienst en er zijn ook geen plannen in die richting", zegt Hindele Boas van Uitgeverij Lemiscaat tegen het ANP. "Wij vinden het belangrijk dat alle kinderen zich in onze boeken kunnen herkennen, maar hebben niet de intentie om daar een aparte club mensen op te zetten."
"Onze redactie staat zelf midden in de maatschappij en weet heel goed wat wel en niet aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Als een boek niet meer in de tijdsgeest past, zoals enkele jaren geleden het was geval was bij Sinterklaas van Charlotte Dematons, dan besluiten we het boek niet meer te drukken."
Ook WPG Uitgevers, waar onder meer uitgeverijen als Ploegsma, Condor en Leopold onder vallen, werkt niet met gevoeligheidslezers, vertelt hoofd marketing Ilse van der Zee. "De term sensitivity reader is nieuw, maar het werk wordt en werd als zodanig al gedaan door onze eigen uitgevers en redacteuren. Boeken en manuscripten worden door hen heel nauw beoordeeld op hoe gevoelige kwesties worden beschreven. Wij zien het echt als een rol voor de redacteuren die er al zijn."
Wel wordt in sommige gevallen meegelezen door experts, vertelt Van der Zee. "Het gaat dan om specifieke kwesties, zoals de boeken van Sanderijn van der Doef die over seksuele voorlichting gaan."
Ook bij volwassenenliteratuur geen sensitivity readers ingezet
NU.nl heeft een rondgang langs uitgeverijen voor volwassenenliteratuur gemaakt en ook die maken veelal geen gebruik van sensitivity readers. "Wij werken niet met sensitivity readers, aangezien we intern altijd meerdere meelezers met eigen perspectief hebben", zegt Elsbeth Louis van uitgeverij De Harmonie.
Volgens Kees de Bakker van uitgeverij Conserve "is de enige echte beoordelaar de uitgever zelf". "Ik kan het weten, want heb in veertig jaar zeshonderd boeken uitgegeven, waaronder Hoe duur was de suiker? van Cynthia McLeod over slavernij."
Ook uitgeverij De Fontein schakelt geen sensitivity readers in. "Onze redactieleden zijn altijd alert op teksten die als grievend of beledigend ervaren kunnen worden. Het inschakelen van meelezers is iets wat vooral speelt in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten", zegt directeur Joris van de Leur.
NUjij: Uitgelichte reacties