
Ook schrijvers die het opnamen voor Pim Lammers worden nu bedreigd
"Ik kan mij dat voorstellen", zei Waldmann. "Ik weet dat een van de auteurs die gisteren meteen in de pen is geklommen om Pim te ondersteunen nu zelf ook bedreigd is. Dus je wacht het wel even af en houdt wel even op met berichten posten op sociale media."
Kinderboekenschrijver Jacques Vriens bevestigt na berichtgeving van L1 ook bedreigingen te hebben ontvangen nadat hij op Facebook over Lammers had geschreven. Hij kreeg onder meer het bericht dat "hier in Castricum ook kwade joden zoals jij wonen" en dat als het aan de booschapper zou liggen "jullie allemaal vandaag nog worden opgehangen".
Lammers trok zich zaterdag terug als schrijver van het gedicht van de Kinderboekenweek, nadat hij talloze doodsbedreigingen had ontvangen. De bekroonde auteur was daarvoor gevraagd, omdat hij een expert is op het gebied van jeugdliteratuur over identiteit en diversiteit.
Lammers werd op sociale media aangevallen vanwege een verhaal voor volwassenen over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer dat hij in 2015 heeft geschreven. De christelijke actiegroep Gezin in Gevaar startte een petitie, omdat Lammers een "pedofilieschrijver" zou zijn. En Wybren van Haga (Groep Van Haga) stelde Kamervragen, omdat het verhaal volgens hem kindermisbruik verheerlijkt.
Dichtbundels van Lammers zijn nu populair
Ondertussen verkoopt het werk van Lammers extra goed. Zijn dichtbundel Ik denk dat ik ontvoerd ben is afgelopen weekend uitverkocht, bevestigt uitgeverij Querido maandag. Er komt op korte termijn een herdruk.
Schrijversvakbond PEN riep auteurs en lezers op Lammers te steunen. En de oproep van de Nijmeegse bibliothecaris Marjolein Hordijk om het boek van Lammers hoog in boekenlijst te krijgen, werd zondag veel gedeeld op sociale media.
Die oproepen lijken effect te hebben. Op website bol.com is de dichtbundel, die in het najaar is uitgekomen, inmiddels uitverkocht. Arno Koek van boekhandel Blokker in Heemstede bevestigt de grote vraag naar het werk van Lammers. "Een derde van de webbestellingen van afgelopen weekend betrof werk van Lammers", stelt hij. "En die trend hoor ik ook bij collega's. Mensen zijn nieuwsgierig naar zijn werk, maar willen hem ook steunen."
"Wij vinden het volstrekt onjuist dat Pim Lammers, een getalenteerde jonge schrijver en dichter, publiekelijk veroordeeld wordt om zijn creatieve uitingen", laat de Boekverkopersbond weten. "Het is verwijtbaar dat deze gang van zaken ertoe geleid heeft dat hij zijn opdracht heeft teruggegeven aan de CPNB. Vrijheid van meningsuiting is een groot en kostbaar goed. Boekverkopers in Nederland huldigen dat elke dag, door alle boeken en hun schrijvers zichtbaar te maken in hun winkels."
'Doodsbedreigingen zijn onaanvaardbaar'
Premier Mark Rutte veroordeelde zondag op Twitter de doodsbedreigingen aan het adres van Lammers. "Het vrije woord is een groot goed in onze rechtsstaat. Alleen de rechter stelt grenzen. Doodsbedreigingen zijn onaanvaardbaar", twitterde Rutte.
Ook staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) zei dat doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers, kunstenaars en makers onacceptabel zijn. "Ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt."
Boekenkoepel CPNB waarschuwde in een reactie dat de "literaire vrijheid onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk staat". De organisatie riep de politiek op het gesprek over de veiligheid van auteurs aan te gaan. GAU-voorzitter Waldmann noemde de doodsbedreigingen die schrijvers vanwege hun verhalen ontvangen "gevaarlijk, eng en onveilig". "Op sociale media weet je niet wie je tegenstander is, je kan je niet verdedigen."
Lammers zelf zei zaterdag dat een gedicht schrijven hem geen doodsbedreigingen waard is. Hij noemde de beschuldigingen tegen hem "pertinent onwaar" en deed aangifte.
Lammers was in 2018 de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit. Hij kreeg de prijs voor zijn prentenboek Het lammetje dat een varken is.
NUjij: Uitgelichte reacties