Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Cultuursector krijgt 170 miljoen euro extra per jaar van kabinet

Er gaat vanaf volgend jaar 170 miljoen euro meer naar de culturele en creatieve sector. Dit extra geld is bedoeld om de positie van makers en werkenden te verbeteren. Dit nieuws komt kort na een brandbrief van de cultuursector met een roep om meer financiële steun.
Door onze entertainmentredactie

Dit bedrag is eerder al aangekondigd in het coalitieakkoord en is nu definitief opgenomen in de miljoenennota. Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media maakt dit najaar bekend waar het geld precies naartoe gaat.

Uslu hoopt dat de extra uitgaven ervoor zorgen dat zzp'ers meer opdrachten krijgen, dat de arbeidsvoorwaarden verbeteren en dat jongeren en starters geholpen worden. Daarnaast is het de bedoeling dat cultuur toegankelijker wordt en dat innovatie gestimuleerd wordt.

Naast deze 170 miljoen geeft het kabinet ook jaarlijks 30 miljoen euro extra uit om de journalistiek te versterken en de kwaliteit daarvan te verbeteren.

Enkele dagen geleden deelde de cultuursector een brandbrief. Daarin riepen culturele instellingen het kabinet en andere overheden ertoe op "alle denkbare maatregelen" te nemen om ze financieel te helpen. Meer geld kan de instellingen rechtstreeks helpen, maar ook indirect. Zo kan meer budget voor een groter programma-aanbod en extra bezoekers leiden.


Lees meer over:

PolitiekBinnenlandMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen