Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

De duivelsverzen en ander werk van Salman Rushdie krijgen herdruk na aanslag

Pluim, de Nederlandse uitgever van Salman Rushdie, gaat ouder werk van de schrijver herdrukken en opnieuw uitbrengen, waaronder zijn bekendste en meest omstreden boek De duivelsverzen. Dat meldt de uitgeverij op Twitter.
Door onze nieuwsredactie

Pluim brengt in februari volgend jaar de vertaling van Rushdies nieuwe roman Victory City uit. Daarnaast gaat de uitgeverij ervoor zorgen dat ook Middernachtskinderen, De duivelsverzen en Joseph Anton zo snel mogelijk weer leverbaar zijn. "Juist nu is het belangrijk dat zijn werk kan worden gelezen", schrijft Pluim.

De Brits-Indiase schrijver werd vrijdag vlak voor een lezing in Chautauqua (New York) ernstig verwond door een man met een mes. Rushdie is er slecht aan toe.

Er is een verdachte gearresteerd. Over diens motief is nog niets duidelijk. Maar vermoed wordt dat de aanval iets te maken heeft met het doodvonnis ('fatwa') dat eind jaren tachtig door de Iraanse ayatollah Khomeini over hem is uitgesproken na De duivelsverzen. Het werk wordt door veel moslims als godslasterlijk gezien.

Uitgeverij Pluim zegt ontsteld te zijn door de aanval op de auteur. "Salman Rushdie is een groot schrijver met een omvangrijk oeuvre. Zijn magisch-realistische romans weerspiegelen onze samenleving. Hij maakt daarbij gebruik van alle middelen die de literatuur hem biedt. Wanneer zijn werk aanleiding is voor een dergelijke misdaad, stopt het denken. Wij hopen op een spoedig herstel", aldus de uitgeverij.


Lees meer over:

Media en Cultuur

Aanbevolen artikelen