Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Popzaal Paradiso breidt uit en komt met nieuw gebouw van vijf etages

Paradiso in Amsterdam heeft het braakliggende stuk grond gekocht dat naast de Amsterdamse popzaal ligt, meldt NRC maandag. Hier komt een nieuw gebouw van vijf etages en het bestaande gebouw zal worden gerenoveerd.
Door onze entertainmentredactie

Ook worden twee ondergrondse toegangspoorten gebouwd. Deze ingangen moeten de overlast van bezoekers voor de omgeving verminderen. Het besluit tot uitbreiding is afkomstig van Geert van Itallie, die sinds 2020 directeur van Paradiso is.

Paradiso kocht de grond voor 3,5 miljoen euro en er zal ongeveer 30 miljoen euro nodig zijn voor de nieuwbouw, de nieuwe ingangen en het herstel en de verbetering van het bestaande gebouw. De grond is gekocht met een hypotheek. Voor de kosten van de renovatie en nieuwbouw wordt een beroep gedaan op de gemeente, fondsen en donateurs.

De renovatie moet ervoor zorgen dat de in 1880 gebouwde popzaal duurzamer wordt en minder geluidsoverlast veroorzaakt voor de omgeving. In het nieuwe gebouw komen kantoren, zodat de huidige kantoorruimte in het bestaande gebouw plaats kan maken voor het publiek.

Ook wordt meer plek gecreëerd voor de optredende artiesten. "Zodat buitenlandse muzikanten die hier toch al zijn, een paar dagen kunnen blijven en muziek kunnen opnemen", licht Van Itallie toe.

Het is de bedoeling dat Paradiso een transitie maakt van "poptempel naar cultuurtempel", zegt de directeur. Naast muziek krijgen ook cultuuruitingen als kunst, film en dans een plek in Paradiso. Van Itallie wil dat Paradiso "een huiskamer voor de Amsterdamse jeugd wordt".

Het is nog niet bekend wanneer de bouw van het nieuwe Paradiso van start gaat.


Lees meer over:
ParadisoMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen