Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Thrillerschrijver Felix Thijssen overleden op 88-jarige leeftijd

Schrijver Felix Thijssen is dinsdag op 88-jarige leeftijd overleden, bevestigt uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Thijssen, bekend van onder meer de twaalfdelige Max Winter-serie, won tijdens zijn loopbaan de prijs voor de beste Nederlandse misdaadroman: de Gouden Strop.
Door onze entertainmentredactie

Die prijs kreeg hij voor het boek Cleopatra, het eerste werk in de reeks. Ook schreef hij de boeken Eindspel, de Charlie Mann-thrillers en Onder de Spekboom, een grotendeels autobiografisch werk.

Zijn boek Het diepe water werd genomineerd voor de Gouden Strop en leverde Thijssen de Belgische literatuurprijs de Diamanten Kogel op. Ook schreef hij verschillende scenario's, zoals voor de film Help, de dokter verzuipt.

Thijssen werkte aan het begin van zijn carrière aan jeugdboeken onder de pseudoniemen Ruard Lanser en Philip van Akooy. Zo schreef hij onder de naam Lanser de Rob Staalman-avonturen en de Vince Robbers-westerns.

"Thijssen schreef in deze periode gemiddeld zes boeken per jaar", is te lezen in de biografie over de schrijver op diens website. "Op aanraden van zijn uitgever schreef hij een deel van die boeken onder pseudoniem, omdat niemand zou geloven dat één auteur jaarlijks acht boeken van constante kwaliteit zou kunnen schrijven."

Thijssen werd in 1933 geboren in Rijswijk. Hij ging op zijn achttiende bij zijn vader wonen in Frankrijk, waar hij journalistiek ging studeren. Vanaf 1952 gaf hij les in een jezuïetenklooster. De schrijver kwam in 1981 weer even naar Nederland. Hij keerde in 1987 terug naar Frankrijk, waar hij in Saint-Germain-de-Calberte ging wonen, in de Cevennen. Daar is hij dinsdag overleden.


Lees meer over:
BoekenMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen