Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Introdans-oprichter Ton Wiggers krijgt koninklijke onderscheiding en erepenning

Ton Wiggers, oprichter en directeur van het dansgezelschap Introdans, heeft zaterdagavond tijdens zijn afscheid in Stadstheater Arnhem twee onderscheidingen gekregen.
Door NU.nl/ANP

Na afloop van de laatste voorstelling van het theaterseizoen kreeg Wiggers de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje uitgereikt door prinses Margriet. In de pauze had hij al de Gouden Erepenning van de provincie Gelderland ontvangen, uit handen van commissaris van de Koning John Berends.

Wiggers krijgt de koninklijke onderscheiding voor "zijn inzet voor het innovatieve en inclusieve karakter van de dansproducties, zijn bijdrage aan het voor een breed publiek toegankelijk maken van moderne dans en het betrekken van de regio bij het dansgezelschap", aldus een verklaring van het Koninklijk Huis. De eremedaille wordt toegekend aan personen met uitzonderlijke verdiensten op het gebied van kunst en wetenschap.

De 75-jarige Wiggers, die tevens choreograaf is, richtte Introdans in 1971 op met theatermaker Hans Focking. Het doel was om Oost-Nederland een professioneel dansgezelschap te geven. Onder Wiggers leiding groeide Introdans uit tot een "toonaangevend dansgezelschap dat ver over de grenzen befaamd werd", zei Berends toen hij Wiggers de Gelderse onderscheiding overhandigde.


Lees meer over:
Media en Cultuur

Aanbevolen artikelen

NUjij-reacties


nujij comment 0 reacties