
Financiële problemen voor kwart Nederlandse musea
Dat meldt brancheorganisatie Museumvereniging na een interne rondgang. Vooral voor musea met een gemeente als hoofdfinancier en voor privé gefinancierde musea dreigt financiële malaise, schat de brancheorganisatie van de ruim 450 musea in Nederland.
Voor de coronacrisis ontvingen de musea jaarlijks 33 miljoen bezoekers, waarvan er tien miljoen buitenlandse toeristen waren. "Na de coronacrisis is die laatste groep nog niet teruggekeerd en ook veel binnenlands publiek blijft uit voorzichtigheid thuis. Daar bovenop komen de hogere energieprijzen", zegt de organisatie.
Extra subsidie is voor veel musea noodzakelijk. "We roepen gemeenten op om het beschikbare restant van de ruim 400 miljoen euro voor lokale cultuur ook daadwerkelijk aan culturele instellingen zoals musea te besteden."
Marcel Teheux van Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven zegt dat er flink is ingeteerd op de publieksinkomsten en reserves. "Tentoonstellingen zijn verlengd en nieuwe tentoonstellingen zijn voornamelijk uit eigen collectie samengesteld, om kosten te besparen. Ook dat resulteert in minder urgentie voor bezoek." Dat leidt tot een neerwaartse spiraal, meent hij.
Komende maandag begint de Nationale Museumweek, een landelijke campagne van de museumbranche. Het thema is #OpenJeWereld, waarbij werkgevers wordt gevraagd hun personeel een paar uur 'museumvrij' te geven.