In de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) vanavond werd aangekondigd dat de cultuursector onder voorwaarden de deuren weer mag openen. We zetten de geldende regels en voorwaarden, die waarschijnlijk gelden tot 8 maart, op een rij.

  • Er geldt een verplichte sluitingstijd van 22.00 uur voor zowel de horeca als culturele instellingen. Eerder werd nog gesproken over een mogelijk inloopsysteem voor cultuurinstellingen, waarbij mensen om 20.00 uur binnen moeten zijn en om 22.00 uur buiten moeten staan. Daar is toch van afgezien.
  • De heropening geldt nog niet voor nachtclubs en ongeplaceerde evenementen. Ondanks de sluitingstijd van 22.00 uur mogen nachtclubs überhaupt de deuren nog niet openen. Hetzelfde geldt voor ongeplaceerde evenementen, zoals muziekfestivals. Alleen zalen die bezoekers een vaste zitplaats bieden, mogen weer bezoekers ontvangen.
  • Voor geplaceerde evenementen die binnen plaatsvinden, geldt 1.250 bezoekers als maximum. Buiten is er geen maximum, maar geldt dat er slechts een derde van de volledige capaciteit aan bezoekers mag worden ontvangen.
  • De anderhalvemeterregel wordt ook binnen theaters, bioscopen en andere cultuurinstellingen gehandhaafd. Dat betekent in de praktijk dat theaters en bioscopen geen volle zalen kunnen ontvangen, maar op ongeveer een derde van de normale capaciteit kunnen draaien.
  • Een coronatoegangsbewijs is verplicht bij een bezoek aan elke culturele instelling. Dit toegangsbewijs is een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatieve testuitslag.
  • Er geldt een mondkapjesplicht voor iedereen van dertien jaar en ouder in alle publieke binnenruimtes, waaronder ook bioscopen, theaters en musea. In zalen met vaste zitplaatsen geldt dat het mondkapje af mag zodra je op je stoel zit.
  • Dierentuinen, musea, pretparken en andere doorstroomlocaties mogen ook open. Voor hen geldt dat er een bezoeker per 5 vierkante meter kan worden toegelaten, tot een maximum van 1.250 mensen.
Dit mag vanaf woensdag allemaal weer
188
Dit mag vanaf woensdag allemaal weer