Het Concertgebouw en de Kleine Komedie in Amsterdam en de Koninklijke Schouwburg in Den Haag hebben een officiële waarschuwing gekregen omdat ze tegen de regels in hun deuren openden. In de theaters was woensdag een 'kapsalon' ingericht, als protest tegen de sluiting van cultuurinstellingen als onderdeel van de coronamaatregelen.

De Kleine Komedie was nog niet klaar met de voorstellingen toen het de officiële waarschuwing kreeg. Het theater besloot gewoon door te gaan en heeft geen waarschuwingen meer gekregen. De laatste voorstelling werd gegeven door cabaretier Youp van 't Hek.

In de drie eerdere rondes traden onder anderen Brigitte Kaandorp, Freek de Jonge, Henry van Loon en Claudia de Breij op. Het theater in Amsterdam was het eerste dat zich aansloot bij de actie Kapsalon Theater, waarbij artiesten tijdens een knipbeurt optreden.

Het Concertgebouw was woensdag open tussen 9.30 en 11.00 uur, als onderdeel van de actie Kapsalon Theater van Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries. Maximaal vijftig klanten konden hun haar laten knippen of stylen terwijl het Concertgebouworkest repeteerde onder leiding van dirigent Susanna Mälkki. Bezoekers moesten bij de ingang een coronatoegangsbewijs en een identiteitsbewijs laten zien.

'Waarschuwing is eerste stap in handhaving'

Een woordvoerder van het Concertgebouw bevestigt dat er een waarschuwing is binnengekomen, maar pas nadat de deuren alweer dicht waren gedaan. Tijdens de openstelling zijn er geen boa's langs geweest.

"De burgemeester had al per brief aangekondigd dat er een waarschuwing zou volgen als we open zouden gaan. Dat is voor ons geen moment reden geweest om de openstelling af te blazen. De boodschap is voor ons te belangrijk. We hebben al die tijd alle regels opgevolgd, tot in het ridicule aan toe. We wilden nu toch op één moment onze stem laten horen, zeker nu alles open is waar veel mensen komen, zoals de IKEA."

De gemeente Amsterdam erkent dat culturele instellingen het zwaar hebben, maar "de regels gelden voor iedereen". "Deze waarschuwing is de eerste stap in de handhaving", aldus een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema.

Deze waarschuwing heeft vooralsnog geen consequenties, aldus de Concertgebouw-zegsman. "Als je er meer krijgt, moet je dicht. Maar we zijn al dicht, dus dat is niet aan de orde."

Zo'n 100 tot 150 mensen in Koninklijke Schouwburg Den Haag

Ook de Koninklijke Schouwburg Den Haag heeft een officiële waarschuwing van de gemeente gehad. De locatie heeft desondanks besloten de actie Theater Kapsalon door te zetten, aldus een woordvoerder.

De boa's hebben in de foyer van de Koninklijke Schouwburg met de directeur gesproken en een officiële waarschuwing uitgedeeld. Inmiddels is een zaal volledig gevuld met bezoekers, zo'n 100 à 150 mensen.

Volgens een medewerker van de Koninklijke Schouwburg hebben de boa's gezegd dat de voorstelling tot 13.30 uur mag duren, maar dat deze dan moet stoppen. Dat is precies het tijdstip waarop de schouwburg zelf van plan was te stoppen met de actie.

Ook musea op vingers getikt

Ook verschillende musea hebben de protesten inmiddels stilgelegd of zijn van plek veranderd omdat de autoriteiten de coronaregels kwamen handhaven. Zo heeft Museum Speelklok in Utrecht bijvoorbeeld in goed overleg de activiteiten naar buiten verplaatst.

Daar waren in de loop van de ochtend 26 mensen binnen geweest om onder meer als sportoefening aan een orgel te draaien. Omdat sporten wel mag, bieden musea nu ludieke gymlessen aan.