De Belgische Raad van State heeft besloten dat het sluiten van de cultuursector als maatregel tegen het coronavirus niet terecht is. De lockdown is als "disproportioneel" bestempeld en theaters en bioscopen mogen de deuren voorlopig dan ook weer openen, melden Belgische media.

Het hoge rechtscollege oordeelde dat het besluit om de cultuursector weer te sluiten "niet berust op adequate motieven". Daarmee mogen de theaters dinsdagavond weer bezoekers ontvangen.

De Belgische gezondheidsautoriteit die de coronamaatregelen tot stand brengt, het Overlegcomité, kondigde 22 december aan dat de cultuursector op slot moest om de volksgezondheid voor gevaren te behoeden. De Raad van State veegt dat besluit nu van tafel.

De uitspraak volgt op een klacht van onder anderen een theaterproducent, Mathieu Pinte, die dinsdagavond met een nieuw theaterstuk wilde starten. Volgens de laatste berichten gaat de voorstelling dinsdagavond toch door. Hij betwistte de lockdown en heeft in een korte procedure gelijk gekregen van de raad. Die vindt dat het besluit de cultuursector dicht te gooien niet wordt onderbouwd met feiten "waaruit opgemaakt zou kunnen worden waarom het bezoeken van culturele voorstellingen bijzonder gevaarlijk zou zijn voor de volksgezondheid".

De theatermakers die zich uitspraken tegen de maatregelen kregen niet alleen gelijk van de raad, maar hebben bovendien gedaan gekregen dat het oordeel meteen van kracht wordt. Procedures bij de Raad van State kunnen meer dan een jaar duren, maar vanwege de "uiterst dringende noodzakelijkheid" is de lockdown meteen geschorst. In tal van Belgische steden zijn er betogingen geweest tegen de culturele lockdown.