
'Prikspijt' gekozen als Woord van het Jaar, vier keer meer stemmen dan in 2020
Van Dale omschrijft 'prikspijt' als "de spijt die iemand heeft van het feit dat hij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte". Er werd dit jaar in totaal 49.000 keer gestemd op de vijftien woorden die Van Dale had genomineerd. Een jaar geleden was dat nog 12.000 keer.
Volgens Den Boon komt het vaker voor dat een woord duidelijk boven de andere genomineerden uitsteekt, maar nog niet eerder was het verschil met de nummer twee zo groot als dit jaar. In gesprek met NPO Radio 1 zegt Den Boon dat er op sociale media al vrij snel toe werd opgeroepen om op 'prikspijt' te stemmen.
Gevraagd naar in hoeverre een woord nog 'het woord van het jaar' is als ertoe opgeroepen wordt daarop te stemmen, zegt Den Boon dat het terecht is die vraag te stellen. "Ik denk dat het tegelijkertijd toch wel heel goed de polarisatie in de samenleving weerspiegelt en dat het daarom een interessant woord kan zijn."
"We hebben in ieder geval geconstateerd dat er geen bots aan het werk zijn geweest, van die robots die automatisch een stem uitspreken. Maar we hebben zelf - en dat kan iedereen - kunnen constateren dat er wel vaak op Twitter werd opgeroepen op dit woord te stemmen."
Veel woorden hebben te maken hebben met coronapandemie
Er waren meer woorden genomineerd die te maken hebben met de coronapandemie: 'prikpolarisatie', 'vaccinatievoordringer', 'wappiegeluid', 'boosterprik', 'deltavariant', 'doorbraakinfectie', 'QR-samenleving' en 'pandemocratie'.
Woorden met een andere achtergrond waren 'finfluencer', 'gevoeligheidslezer', 'grotsyndroom', 'intimiteitsvacuüm', 'memeaandeel' en 'woonprotest'.
In België werd het woord 'knaldrang' met 37,2 procent van de stemmen het Woord van het Jaar 2021. 'Knaldrang' staat volgens Van Dale voor "sterk verlangen om uit de bol te gaan".
In 2020 werd het woord 'anderhalvemetersamenleving' gekozen als Woord van het Jaar. In 2019 ging de titel naar 'boomer'.

NUjij: Uitgelichte reacties