Het Openbaar Ministerie (OM) zal bol.com niet vervolgen voor de verkoop van het kinderboek Der Giftpilz van nazileider Julius Streicher. De webwinkel had het boek niet mogen aanbieden, maar heeft de titel na een melding en aangifte wel snel uit de handel genomen.

Het OM is het met degene die aangifte heeft gedaan eens dat het kinderboek strafbare inhoud bevat.

Zo worden Joden in het boek als moordenaars en boosaardige personen bestempeld. Ook worden kinderen in een versje opgeroepen mee te strijden om af te komen van de 'Joodse duivel'.

Bol.com erkent verkeerd te hebben gehandeld en dat het boek sneller uit de virtuele schappen gehaald had moeten worden. Het boek was in de webwinkel te koop via een derde partij. Daarvan werd bol.com op 25 februari 2020 op de hoogte gesteld. Op 6 maart werd het boek uit de handel genomen.

Bol voert beleidswijziging door

Het OM vindt dat bol.com een "substantiële beleidswijziging" heeft doorgevoerd. Aanvankelijk liet de webwinkel weten in algemene zin geen boeken uit het aanbod te willen verwijderen, omdat het bedrijf niet wil bepalen wat mensen wel en niet mogen lezen.

Nu screent bol.com zoveel mogelijk titels en onderneemt het bedrijf actie op basis van meldingen, aldus het OM. Daarmee is volgens justitie een belangrijk doel van een eventuele strafrechtelijke vervolging al bereikt.

'We zullen dergelijke boeken weren'

Bol.com laat weten kennis te hebben genomen van de beslissing van het OM om de aangifte te seponeren.

"Bol.com wil niet bijdragen aan de verkoop van boeken met haatdragende content, met teksten die geweld verheerlijken of met teksten die doelbewust proberen anderen te discrimineren en doet er alles aan om dergelijke boeken te weren van haar platform", zegt een woordvoerder.

Ook kiest de webwinkel er in sommige gevallen voor boeken aan te bieden met een waarschuwingslabel.