Het Metropolitan Museum of Art in New York heeft een donatie van 125 miljoen dollar (110 miljoen euro) ontvangen, maakte het kunstinstituut dinsdag (lokale tijd) bekend. De gift is de grootste in de geschiedenis van The Met, zoals het museum ook wel wordt genoemd. Het bedrag stelt het museum in staat een langgewenst renovatieproject te voltooien.

De donatie is afkomstig van Oscar Tang en zijn vrouw Agnes Hsu-Tang, een Amerikaans echtpaar van Chinese afkomst.

Oscar Tang verliet China in 1948 en kwam op elfjarige leeftijd aan in de Verenigde Staten. Hij studeerde er aan Yale en Harvard, voordat hij fortuin maakte in de financiële wereld en als eerste Amerikaan van Aziatische afkomst toetrad tot het bestuur van The Met. Agnes Hsu-Tang is archeoloog en kunsthistoricus en een afstammeling van de Ming-dynastie. Ze was cultureel adviseur van president Barack Obama en Unesco.

De donatie zal worden gebruikt om de ruimtes voor moderne en hedendaagse kunst ingrijpend te renoveren. The Met was meer dan tien jaar op zoek naar financiering voor dit kostbare project. De gerenoveerde ruimtes zullen worden vernoemd naar het echtpaar Tang.