Een veiling van 35 meesterwerken uit de privécollectie van de Amerikaanse vastgoedontwikkelaar Harry Macklowe en zijn ex-vrouw Linda heeft maandag bij veilinghuis Sotheby's in New York maar liefst 676,1 miljoen dollar (593,9 miljoen euro) opgebracht.

Met werken van onder anderen Mark Rothko, Pablo Picasso, Andy Warhol en Jackson Pollock geldt de collectie als een van de belangrijkste op het gebied van de moderne en hedendaagse kunst.

De opbrengst is aanzienlijk meer dan de verwachte ruim 400 miljoen dollar en verschillende veilingrecords werden gebroken. Number 17 van Jackson Pollock uit 1951 verwisselde voor 61,2 miljoen dollar van eigenaar. Dit is het hoogste bedrag dat ooit voor een Pollock is betaald, aldus veilinghuis Sotheby's.

Een schilderij van Agnes Martin, Untitled #44, bracht 17,7 miljoen dollar op. Ook dat is een record voor deze kunstenaar. Het meeste geld werd uitgegeven aan een werk van Mark Rothko. Zijn No. 7 werd voor 82,5 miljoen dollar verkocht.

De collectie van het voormalig echtpaar wordt op last van de rechter geveild, omdat Macklowe en zijn ex-vrouw het niet eens konden worden over de verdeling van de meesterwerken. De resterende dertig werken uit de collectie gaan in 2022 onder de hamer.