Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Boijmans opent deuren van eerste publiek toegankelijke kunstopslag ter wereld

Koning Willem-Alexander opent vrijdagmiddag het depot van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, de eerste voor publiek toegankelijke kunstopslag ter wereld. Het ruim 6.600 m2 grote schaalvormige gebouw van architect Winy Maas is bekleed met 1.664 panelen van spiegelglas, waarin Rotterdam, de hemel en de voorbijgangers weerspiegelen.
Door NU.nl/ANP

Het gebouw, waarin de 151.000 internationale kunststukken vanaf 1400 met een gezamenlijke waarde van 8 miljard euro zijn ondergebracht, heeft 94 miljoen gekost en geldt nu al als een grote blikvanger van de om de architectuur steeds beroemdere havenstad.

Het oude depot voldeed niet meer. Volgens museumdirecteur Sjarel Ex kan Boijmans Van Beuningen nu de komende twintig jaar voort met "het verbeteren van de collectie".

Doel is ook aan belangstellenden te laten zien wat er allemaal gebeurt buiten de zalen van een museum, als een kijkje in de machinekamer van een schip. Tegelijk kan nu alles worden getoond, terwijl er in een zaal altijd maar een fractie te zien is. In Boijmans Van Beuningen zelf is nu overigens helemaal niets te bewonderen, want dat is tot 2028 dicht wegens verbouwing.

Kunstenares Pipilotti Rist maakte nog een speciaal lichtkunstwerk voor het gebouw, dat ze zelf een "kleurendouche"noemt. Het komt in de avond tot leven: "Het is een wonderland in de donkere uren van de dag", hoopt ze.

Waarom is het depot er?

  • Op dit moment kan Boijmans Van Beuningen maar 8 procent van de collectie laten zien. Het grootste deel is opgeborgen, verspreid over vele depots die afgesloten zijn voor publiek. De kans bestaat dat de collectie daar aangetast wordt door bijvoorbeeld wateroverlast. Ook wat veiligheid en duurzaamheid betreft laten deze depots te wensen over. Met het nieuwe depot wordt de collectie in veiligheid gebracht en bovendien toegankelijk voor het publiek. Het is de eerste keer ter wereld dat een depot ook bezocht kan worden.
Het depot van binnen.

Lees meer over:

RotterdamBoijmans van Beuningen

Aanbevolen artikelen