Debatcentrum De Balie in Amsterdam wil dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) Mohamedou Ould Slahi, die op Guantánamo Bay heeft vastgezeten, tot Nederland toelaat. Ould Slahi is uitgenodigd om op 29 oktober over zijn gevangenschap te vertellen, maar volgens De Balie heeft de IND de procedure vertraagd.

Hij zou eigenlijk al in Nederland moeten zijn, meldt het debatcentrum. De aanvraag voor een werk- en verblijfsvergunning is op 17 mei 2021 gedaan.

Normaal gesproken wordt zo'n verzoek binnen drie maanden behandeld, stelt De Balie. Nu wordt er volgens het centrum pas begin volgend jaar een beslissing verwacht.

"Het is uiterst schrijnend te moeten constateren dat de willekeur die Ould Slahi heeft getroffen ook vandaag nog voortduurt. Na veertien jaar onterechte gevangenschap in Guantánamo Bay, is Ould Slahi nog altijd niet vrij en moet hij nog steeds wachten op overheden die zonder uitleg zijn vrijheid beperken", aldus De Balie.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie, waar de IND onder valt, gaat naar eigen zeggen nooit in op individuele gevallen. In zijn algemeenheid behandelt de IND iedere aanvraag zorgvuldig en zo snel als mogelijk, aldus een woordvoerder.

The Mauritanian gebaseerd op Ould Slahi

Ould Slahi zat veertien jaar gevangen, maar was niet officieel aangeklaagd. In de Amerikaanse gevangenis op Cuba werd hij gemarteld en vernederd.

De Mauritaniër schreef twee boeken over zijn tijd in de gevangenis. Het eerste kwam uit in 2015, een jaar voor hij werd vrijgelaten. De film The Mauritanian met Jodie Foster en Benedict Cumberbatch is gebaseerd op het verhaal van Ould Slahi.

Hij woont sinds zijn vrijlating weer in Mauritanië.