Elf schilderijen en ander werk van Pablo Picasso zijn zaterdag op een veiling in Las Vegas verkocht voor meer dan 100 miljoen dollar (ruim 85 miljoen euro). De veiling van Sotheby's vond twee dagen voor de 140e geboortedag van de Spaanse kunstenaar plaats in het hotel Bellagio in de Amerikaanse gokstad, waar de kunstwerken al jarenlang hingen.

Vijf van de verkochte kunstwerken hingen in het restaurant Picasso. De eetgelegenheid blijft twaalf andere werken van Picasso tentoonstellen.

Femme au beret rouge-orange bracht 40,5 miljoen dollar op, ongeveer 10 miljoen meer dan verwacht. Picasso maakte de afbeelding van zijn minnares en muze Marie-Thérèse Walter in 1938.

De portretten Homme et Enfant en Buste d'homme leverden respectievelijk 24,4 miljoen en 9,5 miljoen dollar op. Wie de kunstwerken heeft gekocht, is niet bekendgemaakt.

Hotelgroep MGM Resorts, waar Bellagio onder valt, verkocht de kunstwerken van Picasso om de eigen kunstcollectie te kunnen diversifiëren. Het bedrijf wil meer werk van vrouwen, mensen van kleur, mensen met een beperking en lhbtiq+-kunstenaars.