Een zeldzame verzameling schetsen en schilderijen van de Amerikaanse bokser Muhammad Ali heeft dinsdag (lokale tijd) bij een veiling in totaal meer dan 945.000 dollar (815.000 euro) opgebracht. Dat was meer dan drie keer zoveel als het New Yorkse veilinghuis Bonhams als minimale opbrengst had geschat.

De klapper op de veilingavond was Ali's tekening Sting Like a Bee, waar meer dan 425.000 dollar voor geboden is. Ali tekende een net knock-out geslagen bokser en schreef daarboven in een tekstballon: "Scheids, hij vloog als een vlinder en stak als een bij!" Bonhams had geschat dat de tekening tussen de 40.000 en 60.000 dollar zou opleveren.

24 werken, veelal in een cartooneske stijl, gingen onder de hamer. Sommige zijn door Ali gesigneerd. Ze weerspiegelen zijn interesse in religie en sociale rechtvaardigheid. Ook maakte hij tekeningen van zichzelf in de boksring. Ali zou graag hebben getekend om tot rust te komen na een training of gevecht.

Een rood-wit-blauw schilderij uit 1979 met de woorden I Love You America werd verkocht voor 150.000 dollar. Een ander gewild object bleek een schets uit 1967, waarin Ali het christendom vergeleek met de islam, de religie waartoe hij zich in 1964 bekeerde. De schets leverde 24.000 dollar op.

De voormalige wereldkampioen in het zwaargewicht stierf in 2016 op 74-jarige leeftijd na een lange strijd tegen de ziekte van Parkinson.

Tekening van Muhammad Ali
Tekening van Muhammad Ali
Foto: Instagram Bonhamspopularcultur
Tekening Muhammad Ali
Tekening Muhammad Ali
Foto: Instagram Bonhamspopularculture