Een man uit Amsterdam heeft zich bij de politie gemeld in de zaak rond de mislukte kunstroof in het Zaans Museum afgelopen augustus. Dat laat de politie woensdag weten.

De 49-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij de poging een schilderij van Monet te stelen uit het museum nabij de Zaanse Schans.

De politie doet nog onderzoek naar een tweede verdachte en geeft verder aan momenteel geen nadere informatie te verstrekken over de zaak.

Twee overvallers wilden in augustus het schilderij De Voorzaan en de Westerhem van de Franse kunstschilder Claude Monet stelen, maar personeel en omstanders grepen in.

Een van de overvallers loste zelfs enkele schoten, maar het lukte het duo uiteindelijk niet om het werk mee te nemen.

Het Zaans Museum kocht het schilderij zes jaar geleden voor 1.160.000 euro. De Franse schilder Monet (1840-1926) maakte De Voorzaan en de Westerhem toen hij in 1871 in Zaandam was.

Het landschap, de molens, de rivier de Zaan en de houten huizen boeiden Monet zo dat hij er 25 werken schilderde. Met de aankoop van het schilderij is het Zaans Museum het derde museum in Nederland met een Zaanse Monet in de collectie.