Studenten kunnen tot en met november gratis naar het Amsterdam Museum. Daar is op dit moment een tentoonstelling met en over de Gouden Koets te zien. Het rijtuig zou eigenlijk dinsdag tijdens Prinsjesdag te zien zijn, maar kan pas in 2022 weer door de koninklijke familie gebruikt worden.

De Gouden Koets werd afgelopen juni in het Amsterdam Museum gehesen en is daar nog tot en met komend voorjaar te zien.

Daarvoor werd het rijtuig gerestaureerd. De zes jaar durende restauratie van de koets kostte ongeveer 1,2 miljoen euro en is uit de eigen begroting van koning Willem-Alexander betaald. Zo zijn de wielen vervangen, zodat er in de toekomst veilig met de koets gereden kan worden op Prinsjesdag.

Met de actie wil het museum weer bezoekers trekken. De bezoekersaantallen van Nederlandse musea lopen namelijk sterk terug. Naar verwachting zullen eind dit jaar nog geen tien miljoen mensen een museum hebben bezocht. In 2019, voor de uitbraak van COVID-19, werden musea 33 miljoen keer bezocht.

De Gouden Koets staat sinds enige tijd ter discussie. De koets is versierd met meerdere panelen. Op een daarvan, genaamd Hulde der Koloniën en gemaakt door Nicolaas van der Waay, is een witte, jonge, Nederlandse vrouw afgebeeld die goederen krijgt van knielende Afrikaanse en Indonesische mannen. Volgens critici wordt hiermee het koloniale verleden van Nederland verheerlijkt.

Studenten kunnen het museum gratis bezoeken na online registratie en op vertoon van hun studentenpas.