Ilja Leonard Pfeijffer (Grand Hotel Europa) en Marieke Lucas Rijneveld (De avond is ongemak) zijn uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2022. Pfeijffer zal het Boekenweekgeschenk voor zijn rekening nemen en Rijneveld schrijft het Boekenweekessay bij het thema Eerste liefde.

De 87e Boekenweek, het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van zaterdag 5 tot en met zondag 13 maart 2022.

Lezers krijgen in die periode het Boekenweekgeschenk cadeau bij besteding van 15 euro aan Nederlandstalige boeken in de boekhandel.

Directeur Eveline Aendekerk van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) stelt met klem dat de Boekenweek 2022 "een groot en inspirerend lezersfeest voor iedereen" moet worden. De feestweek van literair Nederland werd in 2020 halverwege onderbroken vanwege de uitbraak van de coronacrisis.

Dit jaar werd de Boekenweek in een afgeslankte vorm verplaatst naar de zomer. Het traditionele Boekenbal ging voor het eerst in vier decennia niet door.