Het aantal bezoekers van Nederlandse musea loopt sterk terug. Naar verwachting zullen eind dit jaar nog geen tien miljoen mensen een museum hebben bezocht. In 2019, voor de coronapandemie uitbrak, werden musea 33 miljoen keer bezocht.

De schatting van de Museumvereniging, waarvan meer dan vierhonderd musea lid zijn, is dat er eind december 9,7 miljoen museumbezoeken zijn gebracht.

De vereniging roept het demissionaire kabinet en andere belanghebbenden op de musea te blijven steunen, want de eigen inkomsten zijn alleen al in 2020 met 250 miljoen euro gedaald. De 149 miljoen aan noodsteun in dat jaar kon dat gat dus niet vullen en het leed is volgens de vereniging ook nog steeds niet geleden.

"In het vierde kwartaal lopen musea naar verwachting 65 miljoen euro aan eigen inkomsten mis, en in de eerste helft van 2022 zal dat onder vergelijkbare omstandigheden niet anders zijn. Met extra steun kunnen musea de periode van vraaguitval overbruggen en kan de kwaliteit van het aanbod overeind blijven, waarmee de spreiding van cultuur over alle regio's gewaarborgd blijft", aldus een woordvoerder van de Museumvereniging.

Ook andere overheden, fondsen en particulieren zijn gevraagd om financiële steun. "Er zijn nieuwe activiteiten nodig om meer publiek te trekken, zoals tijdelijke tentoonstellingen en speciale evenementen, juist ook voor bezoekers uit Nederland. Daarvoor zijn investeringen hard nodig."

Ontslagen verwacht bij een derde van musea

De musea bezuinigden zelf vorig jaar 125 miljoen en kregen dus noodsteun, maar ze komen naar eigen zeggen niet uit, onder meer omdat er extra publiek uit Nederland moet worden getrokken om weer op het gewenste niveau te komen. Kleinere musea teerden ook nog eens extra op hun reserves in. Het meeste geld kwam namelijk van het Rijk en veel minder van de gemeenten, terwijl volgens de vereniging "meer dan de helft van de musea de gemeente als hoofdfinancier heeft".

Het aantal museumbezoeken daalde in 2020, toen de coronacrisis uitbrak, al naar 13,2 miljoen. Verplichte sluitingen, beperking van de bezoekersaantallen en het bijna stilvallen van het toerisme uit het buitenland eisten hun tol. De daling van het aantal museumbezoeken door buitenlanders was in dat eerste coronajaar zelfs 82 procent: van 10 miljoen in 2019 naar 1,8 miljoen in 2020.

De werkgelegenheid in de museumsector daalde vorig jaar met 6.800 van de 35.000 mensen, alle soorten verbintenissen meegerekend. Bij personeel in loondienst ging het aantal fte met 470 omlaag. Over dit jaar worden verdere ontslagen verwacht bij ongeveer een derde van de musea.