Theo Maassen geeft volgende week twee voorstellingen voor een volle zaal. Theater De Liefde in Haarlem krijgt veel steun voor het besluit zich tegen de coronamaatregelen te keren.

"We hebben heel veel reacties gekregen en ik denk dat 98 procent daarvan positief is", zegt Simone Lensink, woordvoerder van De Liefde. "Mensen noemen het besluit moedig. Ook hebben zich mensen gemeld die wel willen meebetalen aan de mogelijke boete voor het overtreden van de coronaregels." Die zou zo'n 5.000 euro kunnen bedragen.

Maassen zelf staat ook achter het besluit van De Liefde. Navolging van andere theaters hebben ze echter nog niet. "Maar dat hopen we stiekem wel."

Hoewel De Liefde zich tot nu toe aan alle regels heeft gehouden, wil het theater de zaal volgende week tweemaal helemaal vullen in plaats van de geldende coronaregel van twee derde van de capaciteit.

Het theater geeft aan dat er op de avonden zelf wel gevraagd zal worden naar de CoronaCheck-app. Mensen die deze niet kunnen of willen laten zien, mogen niet naar binnen.

Directeur Dian Hoelscher van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) begrijpt de beslissing van het Haarlemse theater De Liefde om volgende week weer voor een volle zaal te laten spelen. "Het heeft onze voorkeur om de officiële weg te bewandelen, maar als je ziet wat er om ons heen allemaal gebeurt, dan begrijp ik deze beslissing", zegt ze.

Geen bezoekers teleurstellen

De organisatoren ondernemen de actie in de eerste plaats omdat de try-outs van Maassen op volle capaciteit zijn uitverkocht en ze geen bezoekers willen teleurstellen.

Daarnaast zeggen de organisatoren klaar te zijn met de maatregelen. Zeker na het zien van de beelden van volle voetbalstadions en de drukbezochte Formule 1-race in Zandvoort vinden ze het genoeg geweest, is te lezen in de brief aan de 240 kaarthouders van de twee try-outs.

Dat er behalve veel positieve reacties ook enkele negatieve zijn, begrijpt Lensink wel. "Natuurlijk snap ik dat. We kennen allemaal de tweespalt in de samenleving en mensen zijn angstig."