Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Erfgoedvereniging wil Monsieur Cannibale uit Efteling naar Rijksmuseum brengen

Erfgoedvereniging Bond Heemschut wil dat het beeld van de Efteling-attractie Monsieur Cannibale een plek in het Rijksmuseum krijgt. De vereniging stelt dat Monsieur Cannibale de discussie illustreert over "hoe snel het denken over racisme en het koloniaal denken verandert in het Nederland van nu".
Door NU.nl/ANP

Volg dit onderwerp

Ontvang meldingen bij belangrijk nieuws over racisme

Directeur Karel Loeff van Bond Heemschut, een van de oudste particuliere verenigingen voor bescherming van cultuurmonumenten, wijst op de aandacht die het Rijksmuseum geeft aan het slavernijverleden. Monsieur Cannibale zou gezien de discussie over het beeld goed in het museum passen.

"Het zou raar zijn als dit beeld in het depot van de Efteling zou verdwijnen of vernietigd zou worden", aldus Loeff.

De afgelopen jaren was er veel kritiek op Monsieur Cannibale. Met name op sociale media stond het vermeende racistische karakter ter discussie.

De attractie bestaat uit een groot aantal kookpotten waarin de bezoekers rondjes draaien om een grote, dikke, bijna naakte, gekleurde man met een pollepel door zijn neus. Afgelopen zondag konden bezoekers voor de laatste keer plaatsnemen in de attractie.

In juni dit jaar had de Efteling al aangekondigd dat de attractie aangepast zou worden. De kookpotten van de Monsieur Cannibale worden omgebouwd tot handelsschuitjes.

Bond Heemschut heeft de Efteling schriftelijk gevraagd het beeld beschikbaar te stellen aan het Rijksmuseum. De Efteling kon dinsdagavond nog geen reactie geven op het voorstel.


Lees meer over:

Discriminatie en racismeEfteling

Aanbevolen artikelen