Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Cultuursector opent theaterseizoen op Uitmarkt

De Uitmarkt in Amsterdam werd zondag afgesloten met het musicalprogramma, onder begeleiding van Frits Sissing en Romy Monteiro. Er werden voorproefjes gegeven van allerlei producties die komend seizoen in de Nederlandse theaters te zien zijn, zoals Titanic, Diana & Zonen, TINA en The Sound of Music.
Door NU.nl/ANP

"Het was een fantastische avond, met een volledig vol huis", zei een woordvoerder. Dat betekende een publiek van zo'n tweeduizend mensen, het maximaal toegestane aantal wegens de coronamaatregelen.

In het kader van het twintigjarig bestaan van de Musical Awards werden een paar musicalprijzen uitgereikt. Zo won Simone Kleinsma de prijs voor Favoriete Musicalperformer Aller Tijden.

De 63-jarige actrice zei bij de ontvangst dat ze "heel gelukkig is dat ze weer met collega's op het podium mag staan. Ik hoop op een bruisend theaterseizoen. Want theater kan laten zien dat de wereld ook een beetje mooi kan zijn."

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Van Engelshoven: Ga naar het theater

Demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven reikte de prijs uit voor de beste Nederlandse originele musical aller tijden. Het beeldje ging naar Soldaat van Oranje, die al tien jaar volle zalen trekt. De voorstelling is na anderhalf jaar vanaf oktober weer te zien.

Van Engelshoven riep heel Nederland op massaal naar het theater te gaan. "Er is niets zo mooi als samen in een theater genieten van live optredens en live muziek", aldus de bewindsvrouw. Zij bedankte namens het demissionaire kabinet alle producenten en theatermakers voor hun daadkracht en flexibiliteit in het afgelopen coronajaar.

Ook vrijdag en zaterdag waren er optredens

Vanuit de cultuursector klonk het afgelopen jaar regelmatig kritiek op het kabinet, omdat kunst en cultuur niet hoog op het prioriteitenlijstje leek te staan als het ging om versoepelingen.

De Uitmarkt wordt gezien als de landelijke opening van het theaterseizoen. Ook vrijdag en zaterdag waren er optredens. Een groot aantal Nederlandse artiesten trad op, onder wie Douwe Bob, Ruth Jacott, Hans Klok, Het Nationale Ballet, Jamai en OG3NE.

Beeld uit video: Hans Klok blaast Amerikaanse presentator omver met kaarttrucs0:51
Afspelen knop

Hans Klok blaast Amerikaanse presentator omver met kaarttrucs

Hans Klok blaast Amerikaanse presentator omver met kaarttrucs


Lees meer over:

Media en Cultuur

Aanbevolen artikelen

NUjij-reacties


nujij comment 0 reacties