Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Herman van Veen breekt met 561 optredens Carré-record van Toon Hermans

Cabaretier Herman van Veen heeft donderdagavond zijn 561e solovoorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam gespeeld. Het oude record stond op naam van Toon Hermans, die in totaal 556 keer solo op het iconische podium stond.
Door NU.nl/ANP

De 76-jarige artiest is sinds vijf shows de nieuwe recordhouder en dat werd donderdagavond gevierd.

Van Veen speelt momenteel zijn eerder uitgestelde jubileumvoorstelling in Carré. Met de show Dat kun je wel zien dat is hij wilde de komiek zijn 75e verjaardag en zijn vijftigjarig jubileum als artiest vieren. Door het coronavirus moest de tournee in 2020 worden geschrapt. Van Veen haalt de reeks nu alsnog in.

De cabaretier werd donderdagavond na afloop van zijn voorstelling verrast met het nieuws. Hij werd op het podium gehuldigd met vijftig gouden ballonnen.

Het groepje cabaretiers dat de afgelopen eeuw honderden keren op het podium van Carré stond is beperkt. Onder Hermans en Van Veen staan in het klassement onder anderen Freek de Jonge, Paul van Vliet en Youp van 't Hek. De kans dat deze komieken ooit bij het nieuwe record van Van Veen in de buurt komen, is klein.

De Jonge stond van alle Nederlandse komieken het meest op het toneel in Carré, in totaal meer dan zeshonderd keer. Maar ruim de helft van deze optredens deed hij samen met Bram Vermeulen als het duo Neerlands Hoop (1968-1979). Deze tellen dus niet als solo-optredens.

Aanbevolen artikelen